skin_01 skin_02
 
skin_01 skin_02
Jelenleg nincs aktuális kerti akciónk
skin_03
skin_04
Belépés a webáruházba

Kerti tó tervezése, típusai

A kertitó tervezése

Kerti tavat szeretne udvarába, de még nincs ötlete?

Cégünk segít megtervezni az ön elképzelései alapján!

Megálmodta, de a megvalósítással nem boldogul?

Szakértői csapatunk rendelkezésére áll abban, hogy tava ne csak egy szép álomkép maradjon.

Mielőtt még elkezdenénk, a munkálatokat készítsünk részletes tervet a létesítendő tóról. A tervezés során többféle szempontot is figyelembe kell vennünk.

Stílus

A tónak illeszkednie kell a kert stílusához, annak többi motívumához. Ha már egy meglévő kertbe szeretnénk tavat létrehozni, az jelentős mértékben befolyásolja a leendő tó stílusát. Már ekkor eldőlhet, hogy csak szabályos formájú díszmedencét volna célszerű építeni, vagy lehetőség van szabálytalan formájú kerti tavat létrehozni, amellyel természetes víztükör benyomását kívánjuk kelteni.

Fekvés, elhelyezés

Az elhelyezésnél el kell döntenünk, hogy mennyire szánunk központi szerepet a tónak. A vízfelület látványa, a szökőkutak csobogása, a színes tavirózsák gyönyörű látványt nyújtanak. A tavat megépíthetjük úgy is, hogy a ház ablakából szép kilátás nyíljon rá, terasz vagy pihenő részeként, de megépíthetjük a kert távolabbi részébe is, mint önálló motívumként. Fenntartási szempotból sem közömbös, hogy hová helyezzük a tavat. Egyes növények igénylik a sok napfényt, de nyáron a teljes és folyamatos napsütés túlzott felmelegedéshez vezethet. Az árnyékoláshoz nem a legjobb megoldás nagy fák közelébe építeni a tavat, mert azok levelei hamar beszennyezhetik a vizet.

Méret és arányok

Méretét tekintve a tó minél nagyobb és mélyebb annál valószínűbb a természetes egyensúly kialakulásának az esélye. Ennek ellenére az arányokra vigyázzunk. Kisméretű kertben a túl nagy tó mesterséges hatást kelt, a túl kicsi tó pedig elveszhet az idővel kifejlődő növényzet alatt.

Forma és anyag

Az előző három szempont kialakításával már részben meghatároztuk a felhasználható építési anyagokat. A szabályos formájú díszmedencéket betonból készítsük, és kőburkolattal szegélyezzük leginkább. A természetes jellegű tavak kiváló építőanyaga a fólia vagy kisebb tavakhoz kész, előre gyártott medencét vásároljunk.

Technikai lehetőségek

Végezetül gondoljuk végig, hogy milyen kiegészítő vízi motívumokat tervezünk: szökőkút, kisebb patak, vízesés, híd, átkelő, sziget, világítás stb... Ezek nagymértékben alakíthatják a tó elhelyezését, a módosíthatják az esztétikai összhatást. A technikai berendezésekhez biztosítanunk kell az áramellátás lehetőségét, és természetesen a vízutánpótlás egyszerű megoldásáról is jó, ha előre gondoskodunk.

Medencetípusok

Az alapos terv elkészítésének a része, hogy milyen típusú anyagból kívánjuk elkészíteni a tavat. A megfelelő anyag kiválasztását némileg behatárolja a létesítendő tó stílusa.

Fóliamedencék

Manapság leggyakrabban a különböző fóliákat használják kertitó építéséhez kedvező tulajdonságai miatt. A fólia rugalmassága jó lehetőség ad egy "természetes" tó formai kialakítására. A fólia anyagától függően jelentős minőségi különbségek vannak, amelyek az áraikban is meglátszik.

a hagyományos polietilén fólia is alkalmas a tó bélelésére, a kedvező ára azonban tükrözi a tartósságát és javíthatóságát. Több rétegben terítve is rendkívül sérülékeny, nem igazán javítható, és az UV sugárzást sem bírja sokáig.

a PVC fólia minden téren jobb, mint a hagyományos fólia, és jó választás lehet kisebb medencéknél. Az élettartama közel tíz év, de a napsugárzásnak nem áll ellen sokáig. Javítani is addig lehet, amíg még rugalmas, nem keményedett meg.

Előre gyártott medencék:

Egyre gyakrabban találkozni az előre gyártott medencékkel. Különböző erős műanyagokból készítik őket, a drágábbak üvegszál erősítésű műgyantából vannak. Élettartamuk minőségüktől függően elég hosszú - 10-30 év.

Előnyei:

jobban ellenáll a sérüléseknek

könnyebb beépíthetőség

javíthatóság, ameddig az anyaga rugalmas

némileg ellenáll az UV sugárzásnak

Hátrányai:

a formája adott, ezen nem tudunk változtatni, emiatt a későbbi bővítés lehetősége kizárt

csak kisebb méretekben kapható, a mélységük sem mindig megfelelő

a nagyobb méretű kész medencék nagyon drágák, szállításuk körülményes és költséges, a beépítésükhöz több emberre van szükség

a gyengébb minőségűeket néhány év után nem lehet javítani

Ha ezt a medencetípust választjuk, figyeljünk arra, hogy megfelelő mélységű legyen (min 60 cm ) és a mérete a földbe ásva jóval kisebbnek fog tűnni, mint a vásárlás helyén!

Betonmedencék:

Régebben csak betonból készítettek medencéket. Az új szintetikus anyagok megjelenésével háttérbe szorult a betonmedence szerepe. Betonból manapság többnyire csak szabályos formájú díszmedencéket készítenek, "természetes jellegű" szabálytalan formájú tavakra az előzőekben ismertetett anyagok megfelelőbbek. A betonmedencének bár több előnyei is vannak, de hátrányai is.

Előnyei:

megfelelő módon megépített medence hosszú éveken át ellátja feladatát

erős szerkezete révén jól ellenáll a talaj esetleges kisebb megcsúszásának, nem sérülékeny

szilárd, meredek partok is kialakíthatóak belőle

nem befolyásolja az UV sugárzás

különösebb karbantartást nem igényel, kivéve a kisebb repedéseket

Hátrányai:

nehéz építési munkálatok, építéséhez szakértelem szükséges

a tó esetleges megszüntetése komoly bontási munkálatokat igényel, mivel csak vasbetonból lehet megfelelő minőségű medencét építeni

nehéz javíthatóság

a beton közvetlenül nem érintkezhet a tó vizével, mert a mésztartalma mérgező a halakra

Rolem logo