annie
Festőművész

Rolem Oláh Róbert

Szeged, 1966. november 19-én születtem, szüleim kereskedő vállalkozók voltak. Öt éves koromban vettem először ecsetet és színesceruzát a kezembe, Cs. Pataj Mihály festő, grafikus és művésztanár koordinálásával. A mester oktatásával számos rajzversenyen vettem részt, és nyertem meg.

Pályaválasztáskor a bőrdíszműves szakma mellett döntöttem, majd az iskolát befejezve 1984-ben elindítottam a vállalkozásomat, amikor is megtanultam a bőrvarró csikón a kézivarrást és a sallang készítést. A katonaság után folytattam a vállalkozásomat, bőr lakberendezési termékek tervezésével, illetve azok gyártásával foglalkoztam. A préselt, ványolt és festett tárgyak nagy részét az Ipari Lektorátuson zsűriztettem. Ebben az időben kezdtem bőr plasztikákat és képeket alkotni, amelyeket szintén zsűriztettem, illetve 1990-es évektől több kiállításon is megmutathattam munkáimat. Eközben elvégeztem egy bőr konfekcióipari középiskolát, ahol további bőrrel és szőrmével kapcsolatos szakmákat sajátíthattam el.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves tagozatának alapító tagjaként vettem részt kiállítások rendezésében és szervezésében. 1999-2004 között a Bőrdíszműves szakma Mesterbizottságának Elnökeként segítettem a szakma életben tartását. 2005-ben kaptam meg a Kézműves Mester Remeke Díjat, a magas színvonalú bőrműves iparművészeti munkásságomért. 43 évesen iratkoztam be az SZTE-JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszékére, ahol festészet szakirányon végeztem.

Azóta is folyamatosan alkotok táblaképeket, grafikákat, különböző képzőművészeti alkotásokat. Mindezeket alkalmazom az építészethez, enteriőrhöz kapcsolódó összes felületen.